Projekt
Nedan kan du läsa om de senaste projekten...
KUNGASALEN, KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN
Söndag 17:e november, kl. 16.
Fri entré (men biljetter måste bokas via biletto.se)
För andra året hyllar vi filmmusiken med en egen festival – Film Music Live. En festival som vill visa musikens oerhörda styrka och förmåga att tillföra ytterligare dimensioner till film.
Under festivalen, som är koncentrerad till en dag/kväll den 17 november, visas tolv filmer med nykomponerad musik. Varje film är sex till tio minuter lång och efter varje film finns det möjlighet att ställa frågor till personerna bakom musiken och filmen. Efter festivalen kommer en jury som består av personer med väldig bredd och mycket stort kunnande inom film och musik att utse bästa film/musik.
För mer information, vänligen besök hemsidan filmmusiclive.se
Produktionen sker i samarbete mellan THE PROD,
KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN, KULTURAMA,
MUSIKER UTAN GRÄNSER och STIM:s PROMOTIONNÄMND
Konsert till förmån för utsatta flickor i Kenya
På FN-dagen, den 24:e oktober 2019 kl. 19.00, anordnar Musiker Utan Gränser en konsert i Eric Ericsonhallen, till förmån för utsatta flickor i Kenya.
I konserten medverkar sångerskan LOUISE HOFFSTEN (som även är en av talarna) och gitarristen RICKARD KRANTZ / STELLAN SAGVIK, KAJ MAGNUSSON och HÅKAN JOHANSSON från musikgruppen RAA / IVAN och HANNA MONTHAN från duon 75 ÖRE SVERIGE / sångerskan KRISTINA HEDSTRÖM och dragspelaren SVEN IDAR / den iranska sångerskan BAN JAMIL och den iranska pianisten FAIEZ MINAS / sångerskan ANNA-LENA ENGSTRÖM, pianisten MATS G. ERIKSSON och basisten BJÖRN TRONDSET / den sydamerikanska musikern ALEJANDRO VEGA med fem medmusiker / samt STOCKHOLMS FILMKÖR.
Överskottet från konserten går oavkortat till Monica och Carl-Axel Ekmans Insamlingsstiftelse och flickhemmet Garissa i Kenya. Stiftelsen hjälper utsatta flickor i östra Kenya till ett bättre liv. De får en fristad och utbildning, så att de kan skapa sig en framtid där de styr över sina egna liv. Stiftelsen kämpar också för att förhindra kvinnlig könsstympning och de har genom bidrag räddat många flickor från detta plågsamma ingrepp. Läs mer på hemsidan www.garissa.se. Styrelseledamoten i Garissa, LOUISE LINDER, kommer under konserten att berätta om det viktiga arbete som görs i Kenya.
Entré: 120 kr. Swish nr.
1236328603 eller kontant (betalas på plats).
Producent: ANNA-LENA ENGSTRÖM & DANIEL BERGSTRÖM
Programansvarig: DAG METIN ARDEL
Konferencier: BJÖRN SJÖGREN
Inspicient: SOLGÄRD KJELLGREN
Konserten sker i samarbete med THE PROD och NBV.
För mer information, vänligen kontakta Musiker Utan Gränser via mejl - [email protected].
Facebook-sida: www.facebook.com/musikerutangranser.
VI MINNS...
- en konsert till åminnelse av Förintelsens offer
Söndag 27 januari 2019, kl. 15.00. Högalids Församlingssal
Medverkande: SABBATH HELA VECKAN, SEMMY STAHLHAMMER, ISABEL BLOMMÉ, STOCKHOLMS FILMKÖR (under ledning av ANNA-LENA ENGSTRÖM), ANNE KALMERING JOSEPHSON, NÄKTERGALNINGARNA (under ledning av DAGNY WENNBERG) och DAG METIN ARDEL m.fl.
Konserterna sker i ett samarbete mellan MUSIKER UTAN GRÄNSER, THE PROD, och NBV.
11 november, kl. 16.30
Kulturama (Virkesvägen 21), stora salen
LIVE SCORE FESTIVAL är en kortfilms-festival där det skrivs ny musik till ett flertal kortfilmer. Syftet är att lyfta filmmusikens betydelse för filmen. Projektet skedde i ett samarbete mellan THEMEOLOGY PRODUCTIONS & PUBLISHING, KULTURAMA och MUSIKER UTAN GRÄNSER.
Pris för bästa musik: SOFIA HALLGREN för "We Are Family".
Pris för bästa film: JOSUA ENBLOM för "Steps of Loss".
Vinnare av juryns specialpris: MICHAEL ANDERSSON för "Wake Up Call".
MEDVERKANDE
REGISSÖR/KOMPOSITÖR & FILMTITEL
JOSUA ENBLOM & MARIA LITHELL FLYG – Steps Of Loss
JANNIKE GRUT & SOFIA HALLGREN – We Are Family
URBAN BERGSTEN & DANIEL ENGSTRÖM/DANIEL BERGSTRÖM – Inferior
MARIA CLAUSS & YLVA Q. ARKVIK – Saknad
ANDREAS GRANT & MICHAEL ANDERSSON – Wake Up Call
VICTOR VON SCHIRACH & MINNA BOLIN – I’m Always With You
STAFFAN KIHLBOM & YLVA Q. ARKVIK – En Liten Tjänst
ANETTE SKÅHLBERG & MAGNUS JARLBO – Min Mamma
TITUS PAAR & SOFIA HALLGREN – We’ll Never Grow Old
ORKESTER
JONAS DOMINIQUE – dirigent
KINGA SAGVIK - flöjt/altflöjt
STEFAN HARG – Bb-klarinett
THALIA THUNANDER – fagott
KATARINA STENBERG – horn
MARIA WISKARI - horn
KATARINA STRÖM HARG - piano
JAN STIGMER – violin
STAFFAN EBBERSTEN – violin
PETTER AXELSSON - viola
BO FÅHRAEUS – cello
MIKAEL KARLSSON - kontrabas
JURY
SIMON KÖLLE (juryordförande)
RICHARD JARNHED – regissör
ALEXANDRA NILSSON – kompositör/styrelseledamot SKAP
MARINA NYSTRÖM – skådespelare/regissör
JOAKIM TILLMAN – forskare/expert
SHARI SABEL STRANDMARK - regissör
HANS LUNDGREN – kompositör
THOMAS LINDAHL - kompositör
MIKAEL CARLSSON – skiv- och konsertproducent/kompositör
PRODUKTION
DANIEL ENGSTRÖM – projektledare
URBAN BERGSTEN – filmansvarig
DANIEL BERGSTRÖM – produktionsassistent
ANNA-LENA ENGSTRÖM – produktionsassistent
THOMAS LINDAHL – produktionsassistent
THORE KENNESTAD – produktionsassistent
THOMAS ANDERSSON - tekniker
+ STOCKHOLMS FILMKÖR
VI MINNS...
- en konsert till åminnelse av Förintelsens offer
27 januari och 4 februari 2018
Lördag 27 januari, kl. 18.00. TeaterStudio Lederman
Söndag 4 februari, kl. 16.00. Skarpnäcks Kulturhus
Medverkade gjorde SABBATH HELA VECKAN, HAYATI KAFE (27/1), SEMMY STAHLHAMMER, EMMA FROST, STOCKHOLMS FILMKÖR, överlevanden från Förintelsen EMERICH ROTH (4/2), ANNE KALMERING JOSEPHSON, NÄKTERGALNINGARNA, DAG METIN ARDEL (4/2), VIVALDI ENSEMBLE (4/2) och medlemmar från Musiker Utan Gränser.
Konserterna skedde i ett samarbete mellan MUSIKER UTAN GRÄNSER, NÄKTERGALNINGARNA och THE PROD, samt TEATERSTUDIO LEDERMAN och SKARPNÄCKS KULTURHUS och var ett event för befrämjande av medmänsklighet, att med lärdom av historien bidra till förhindrande av ytterligare tragedier för mänskligheten. Projektet skedde med stöd av STOCKHOLMS STAD och OLOF PALMES MINNESFOND.
STABAT MATER
- Moder Marias delade sorg med världens alla kvinnor
8-9 april, 2017
I evenemanget ingick ett framförande av G.B. PERGOLESIS tonsättning "STABAT MATER" och uruppförande av verket "MATER", skrivet av den svenska kompositören YLVA Q. ARKVIK, med text av MARIE TONKIN. Dessutom musik av och med iranska sångerskan ANIS MOIN och recitation av skådespelaren ANNELI MARTINI. I framförandet ingick även en konst-/fotoutställning, som man kunde ta del av innan konserten, i pausen och en stund efter konserten.
Evenemanget var en hyllning till världens alla kvinnor, oavsett religion eller etnicitet, med fokus på de som har förlorat ett barn eller en nära anhörig - något som är väldigt viktigt i en tid med pågående konflikter och flyktingkris. Medverkade gjorde solister, dansare, konstnärer, HÖGALIDS DAMKÖR och HÖGALIDS KAMMARORKESTER.
Produktion: MUSIKER UTAN GRÄNSER i samarbete med THE PROD, NBV, HÖGALIDS FÖRSAMLING och ERIC ERICSONHALLEN. Med stöd från STOCKHOLMS STAD.
Musiker Utan Gränsers kulturdag 2016
Den 6-11 augusti 2016 gästades Musiker Utan Gränser av kören och orkestern Yanbou' al Mahaba - The Foutain of Love Choir - från Jordanien. Under deras vistelse i Stockholm skedde kulturutbyten vid olika workshops. Höjdpunkten under dessa dagar var den 9:e augusti, då kören/orkestern, under en konsert i Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen, framförde oratoriet ”Jesus, the Fountain of Love”.
Konserten inleddes med ett öppningstal av domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling Hans Ulfvebrand. Förutom oratoriet, bjöds det på olika musikaliska inslag av medlemmar från Musiker Utan Gränser. Bland annat framfördes Ylva Q Arkviks verk ”Human Rights”. Konserten genomfördes med stöd av Eric Ericssonhallen, Stiftelsen Carpe Vitam, Stockholms Katolska Stift och Sensus.
Unikt oratorium, P1 Kultur 9/8-2016
Oratoriet "Jesus, the Fountain of Love" - ett arabiskt Händels "Messias" för vår tid
Kompositörer: Fayes Minas, Tomah Jbarah, Shadi Kfouf, Nikola Resanovic, Nader Awwad, Aws Marji, Mhd Rasheed och Ramzi Bassil (samt Wolfgang Amadeus Mozart). Dirigent: Tomah Jbarah.
Oratorium som kompositionsform är en ny företeelse i Mellanöstern. ”Jesus, the Fountain of Love” hade sitt uruppförande den 3:e april 2015 i Jordanien. Verket, som är drygt 60 minuter långt, är komponerat i västerländsk stil, med österländska inslag, och framförs på arabiska. Det är till stora delar komponerat av några av körens egna medlemmar, men man har också lånat melodier från de latinska, kaldeiska och bysantinska liturgierna. Även en aning Mozart har smugit sig in i musiken.
Oratoriet fokuserar på berättelsen om frälsningen - från skapelsen till uppståndelsen och himmelsfärden. Majoriteten av texterna är hämtade ur Nya Testamentet, men även liturgiska texter har kommit till användning. Några texter är skrivna av körmedlemmarna.