Historik

 

Den 11:e november presenterades Live Score Festival för första gången på Kulturamas stora scen. Det är en kortfilms-festival där det skrivs ny musik till ett flertal kortfilmer, med fokus på musiken. Musiker Utan Gränser var medarrangör, tillsammans med Themeology Productions & Publishing och Kulturama.


På den internationella minnesdagen för Förintelsen 27/1 på TeaterStudio Lederman och i Skarpnäcks Kulturhus 4/2 2018, producerade Musiker Utan Gränser "Vi Minns" - en konsert till åminnelse av Förintelsen. Samarbetspartners var Themeology Productions & Publishing, körföreningen Näktergalningarna, TeaterStudio Lederman och Skarpnäcks Kulturhus. Projektet skedde med stöd av Stockholms Stad och Olof Palmes Minnesfond.I april 2017 genomförde MUG projektet "Stabat Mater - Moder Marias delade sorg med världens alla kvinnor", 
med konserter i Eric Ericsonhallen och Högalidskyrkan i Stockholm. Projektet skedde i samarbete med Themeology Productions & Publishing, med stöd från Stockholms Stad

I augusti 2016 gästades Musiker Utan Gränser av kören och orkestern Yanbou' al Mahaba - The Foutain of Love Choir - från Jordanien. Kulturutbytet avslutades med ett framförande av det jordanska oratoriet ”Jesus, the Fountain of Love” i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.


2015 var Musiker Utan Gränser, tillsammans med Themeology Productions & Publishing, medarrangör för Musikalen Petrus, skriven av Lars Collmar och Daniel Engström, när föreställningen spelades både i Stockholm och Los Angeles. 


MUG satte 2013 upp det svenska folklustspelet Värmlänningarna i Stockholm och åkte sedan till Los Angeles med en stor del av ensemblen för att spela några föreställningar där. Föreställningen regisserades av den f.d. hovsångerskan Margareta Hallin.


Bild tagen från en konsert i Kairo med gruppen Ana Masry 2012.CD med koptisk musik


Vid ett besök i klostret Ana Fora i Egypten, fick vår förra ordförande Anna-Lena Engström den unika möjligheten att spela in två CD-skivor. En med sakral koptisk musik och en med folkets sånger.

Så här säger Anna-Lena själv om inspelningen:

"Hela kyrkoårets sakrala mässmusik spelade jag in på CD, för att bidra till att den koptiska musiken bevaras. Detta kändes extra viktigt, i en tid av förföljelse av kristna i mellanöstern. Vi räknade till 72 brända och bombade kyrkor, bara i Egypten. För mig kändes det stort att, i flera dagar, få vara i klostret Ana Fora med en munk och flera diakoner. Det var stort att få spela in de vanliga koptiska kvinnosångerna, tillsammans med med kökspersonalens flickor. Min tanke är att fortsätta detta arbete för minoriteter och andra utsatta folkgrupper, oberoende av religion och tradition".

Smakprov från dessa inspelningar hittar du här: Koptisk musikMusiker Utan Gränser har tidigare organiserat en resa till Auschwitz i Polen, där det hölls en konsert till minne av förintelsens offer.

MUG arrangerade 2015 en julkonsert till förmån för hemlösa och utsatta.

Musiker och dansare från olika delar av världen är ett genomgående tema när Musiker Utan Gränser har konsert. Bilden är tagen vid en tidigare konsert i Stockholm.